Vom putea face prognoze meteo pentru următorii zece ani

de: Ioana Bîrsan
07 07. 2017

Realizarea unei prognoze meteo cât mai veridice este dificil de realizat, dar cercetătorii se folosesc de tehnologia de ultimă oră pentru a interpreta datele despre vreme cu mai multă precizie. 

Oamenii de știință plănuiesc să se folosească de cantități mari de date pentru a putea prezice evenimentele dezastruoase cu mai multă acuratețe. Aceștia vor să construiască algoritm capabil să detecteze schimbările majore în starea vremii cu ani de zile înainte și chiar decenii. Tehnologia ar avea un potențial imens de a salva numeroase vieți umane în cazul schimbărilor extreme de vreme, precum uragane, secete și inundații severe.

Experții de la Australian Bureau of Meteorology se folosesc de modelarea computerizată pentru a analiza cantități mari de date cu privire la clima planetei. Cercetătorii speră să construiască o metodă prin care să prezică starea vremii. Acest lucru va permite ca o varietate de condiții și rezolvări să fie identificate până în momentul producerii evenimentului. Pentru a ajunge la capacitatea promisă, cercetătorii vor să se folosească de patru petabiți de date, care sunt echivalentul a opt milioane de laptopuri, dar aceștia susțin că au nevoie de doar 20.000 de laptopuri pentru a genera această cantitate de date, scrie New York Post.

Acest sistem inteligent poate veni în ajutorul nostru în următorii ani, mai ales pentru că vremea cunoaște schimbări tot mai bruște și greu de prezis de meteorologi. Tehnologia ar putea salva milioane de vieți, oferind o atenționare cu ani înainte de momentul dezastrului. În acest fel, eforturile colective se vor putea centra asupra găsirii unor soluții potrivite care să permită fie evitarea impactului, fie la diminuarea efectelor sale.

În prezent, prognoza meteorologică detaliază doar starea vremii cu precizie pe parcursul unei singure săptămâni și asta pentru că programele existente nu pot intercepta toate evenimentele care vor avea loc, tehnologia fiind limitată în acest sens.